Velg format

På lager
kr 409

Allmenningen

Historien om norsk offentlighet
Offentligheten er det rommet vi har felles, hvor vi argumenterer og ekskluderer, mobiliserer og krangler, hyller og latterliggjør, opplyser og krenker. Det er samfunnets samlingssted og forutsetningen for demokratiet.

Offentligheten innrammer og skaper politikken og kulturen. Det er «stedet» vi oppsøker når vi sjekker sosiale medier, leser nettaviser, hører på radio, ser tv eller går på utstilling. I Allmenningen. Historien om norsk offentlighet viser forfatterne at norsk offentlighet har en lang historie, som strekker seg fra ættesamfunnets tingsteder og kirkebakken til vår tids sosiale medier. De viser hvordan norsk offentlighet har vært grunnleggende for utviklingen av demokratiet, både som styreform og samfunnsform. Og de viser hvordan offentligheten - åpen for alle eller lukket for noen - er en måte å leve på. Ulike stemmer kommer etter hvert inn og får betydning i norsk offentlighet: Bøndene, arbeiderne, kvinnene, homofile, innvandrere og deres etterkommere. «Allmenningen» er historien om Norge, slik landet framtrer i offentlighetens lys.

Jostein Gripsrud er professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Medforfattere: Ida Andersen, Knut Dørum, Martin Eide, Eirik Nymark Esperås, Anders Johansen, Leif Ove Larsen, Peter Larsen, Erlend Lavik, Synnøve Lindtner, Hallvard Moe og Terje Rasmussen.

«Fremragende om felleskapets møteplasser.»
Kjetil Røed, Vårt Land

«Glimrende om offentlighetens historie.»
Øystein Pedersen Dahlen, Fagbladet Kommunikasjon

«(...) et enestående prosjekt og bidrag til den norske offentlighetens selvforståelse. Den hjelper oss å sette dagens diskurs om offentligheten i perspektiv og synliggjør de store linjene, noe som får oss til å forstå bedre trendene som preger dagens utvikling.»
Bernard Enjolras, Tidsskrift for samfunnsforskning

Informasjon om boka

  • Språk: Bokmål
  • ISBN: 9788215030609
  • Utgivelsesdato: 19.03.2018
  • Bokgruppe: 895

Jostein Gripsrud

Jostein Gripsrud er professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Han har publisert bøker og artikler om samfunns- og kulturteori, teater, populærlitteratur, filmhistorie, tv, journalistikk, populærmusikk, medie- og kulturpolitikk. Han har ledet en rekke nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter.
Mer informasjon om forfatteren