Selvmordsforebygging i skolen

"Boken gir en veldig grundig innføring i bakenforliggende årsaker til suicidal atferd, og har en bred gjennomgang av ulike eksempler på risikoatferd. Den fyller dermed et betydelig behov for kunnskap på et fagfelt som i svært ulik grad er opplyst i norsk skole. (…) Inntrykket av denne boken er en høy faglig standard, og forfatterne «oversetter» den forskningsmessige kunnskapen på dette feltet til det praktiske liv. I den forbindelse forklares det faglige fundamentet og den mest teoretiske/faglige kunnskapen forbilledlig enkelt for leseren, og gjør kunnskapen lett å tilegne seg. (…) Men det er hevet over tvil at denne boken har relevans langt utover skolens virkeområde. Alle som i en eller annen form jobber med barn og unge, vil ha nytte av både å tilegne seg deler av teorien og å bli påminnet i praksis hva de bør se etter hos barn og unge når det gjelder denne typen atferd. (…) Boken er sett fra en skoleleders side rett og slett en etterlengtet oversikt over teori og ikke minst et verktøy mange vil dra nytte av i arbeidet med et fagfelt som vi alle har et ansvar for å håndtere med største profesjonalitet."

Kjerstin Grøtta (rektor ved Bønes skole, Suicidologi nr. 3/2024) 

Det har blitt sagt at det trengs en landsby for å oppdra et barn. Skolen er en del av denne landsbyen og en sentral arena for å forebygge selvmord og selvskading hos unge, en av de største truslene mot barns og unges liv i dagens Norge. Mange ansatte i skolen vil gjerne bidra til å forebygge dette, men er usikre på sin rolle, sin kompetanse og sitt ansvar.

Denne boken er skrevet av ledende norske fagfolk i og utenfor skolesektoren. De ønsker å gi lærere og andre som arbeider i skolen kunnskapene de trenger og den verktøykassen de har behov for. Boken er også godt egnet som ressurs for å fremme en åpen dialog i skoler som skal i gang med å utvikle sin egen lokalt tilpassede beredskapsplan og forebyggingsstrategi.

Målgruppe for boken er blant andre studenter i lærerutdanning, lærere, skoleledere, helsesykepleiere i skolehelsetjenesten, miljøterapeuter og alle voksne som jobber i skolen.

Detailed information

  • Pages: 280
  • Language: Norwegian
  • ISBN: 9788215060224
  • Publication date: 10.09.2024
  • Book group: 215

Choose format

In stock
NOK 459

Lars Mehlum

er professor i psykiatri og suicidologi ved Universitetet i Oslo og grunnlegger og leder av Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF). I tillegg til å drive forskning og utvikling på selvmordsfeltet har han vært pådriver og leder for en rekke ulike selvmordsforebyggende tiltak nasjonalt og internasjonalt, og han arbeider også som behandler for personer med høy selvmordsrisiko og etterlatte ved selvmord.
More about the author

Anne Marita Milde

har doktorgrad i biologisk og medisinsk psykologi, og er psykologspesialist i klinisk psykologi. Hun er fagleder for Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest (Bergen kommune). Klinisk erfaring er blant annet innen selvmordsadferd og selvskading, med en videreutdanning i forskningsledelse, og behandling av komplisert sorg ved Universitetet i Oslo. Milde har tidligere vært tilknyttet Universitetet i Bergen, og NORCE, og har initiert følgeforskning på «Livet på timeplanen». Hun har lang erfaring med tiltaksutvikling, undervisning, foredrag, og veiledning innen selvmordsfeltet, og er med i LEVEs etiske fagråd.
More about the author

Annie Norevik

er tidligere spesialrådgiver i selvmordsforebygging ved RVTS Vest og RVTS Øst. Hun er psykiatrisk sykepleier med master hvor temaet var læreres og helsesykepleieres kompetanse på selvmordsforebygging i skolen. Hun har jobbet med selvmordsforebygging siden 1998, og har hatt et særlig fokus på barn og unge, samt skolens rolle når barn og unge har det vanskelig. Hun har også utviklet skoleprogrammet «Livet på timeplanen» (LPT).
More about the author